Vaarroutes

Op deze plaats willen wij een overzicht opbouwen van interessante vaarroutes met onze schepen vanuit Oostmahorn. Als je nog niet helemaal zeker bent van je macht over het schip dan is het Lauwersmeer een aangewezen plek om het schip te leren kennen en pas daarna het Wad op te gaan. Als je al redelijk wat ervaring hebt in het wadzeilen, wordt een tocht naar het oostelijk waddengebied interessant. Wij maken een onderscheid in "heen en weer" tochten en "rondjes" die je kunt varen. De rondjes lenen zich wat meer voor een langere huurperiode en de "heen en weer" tochten voor kennismaking en/of weekenden.

Heen en weer

De afstanden zijn inschattingen voor de enkele reis

  • Lauwersoog- Schiermonnikoog: 9km (5 mijl) Op dit traject krijgt u te maken met vele facetten van de waddenvaart. Daar de haven van Schiermonnikoog een drempel heeft dient er bij deze reis rekening gehouden te worden met de waterstand. De Drascombes kunnen veel vaker/makkelijker de haven van Schiermonnikoog bereiken, terwijl de Cornish Crabbers in grote lijnen van 2 uur voor hoogwater tot 2 uur na hoogwater binnen kunnen lopen. Natuurlijk kun je je ook richten op het droogvallen buiten de haven van Schiermonnikoog en met laag water het eiland verkennen. Wel moet je zorgen dat je dan op tijd weer terug bent bij jouw drooggevallen schip. Als je net voor hoogwater in Lauwersoog vertrekt kun je meestal door de geul van Brakzand. Daarna vaar je -door een slingerend  geultje - over de Siegewal naar de haven, waar de drempel net voor ligt. Als je ervoor kiest om een paar uur voor laagwater te vertrekken uit Lauwersoog dan kun je niet door de Geul van Brakzand en kom je daarom al redelijk dicht bij de Engelsman plaat waar je even je schip aan de grond kunt zetten, tot het water weer opkomt om met opkomend water Schiermonnikoog binnen te lopen. De route is dan Zoutkamperlaag en daarna het Gat van Schiermonnikoog en vervolgens weer over de Siegewal naar de haven van Schiermonnikoog.
  • Lauwersoog-Noordpolderzijl (49km) Met een vertrek uit Lauwersoog een paar uur na laagwater en dan over het Lutjewad, het Hornhuizerwad krijg je voorbij het wantij stroom tegen in de Spruit. Over het Pieterburenwad loopt deze weer mee. Inmiddels zal het tij wel gekenterd zijn en dan staat het laatste stuk weer ebstroom tegen. Noorpolderzijl is een droogvallende haven waar je langs een beprikte geul naar binnen vaart.

Rondjes:

Een paar voorbeelden van vaarroutes:

  • Oostmahorn-Harlingen -Terschelling-Ameland-Lauwersoog-Oostmahorn. Via de staande mast route langs Dokkum, Leeuwarden en Franeker.(65km)Harlingen-Terschelling bij voorkeur via de Mepen (ca 36km)Terschelling-Ameland (55km) via de Oost-Meep. Ameland-Lauwersoog via het Wierumerwad (40km) en dan het laatste stukje (5km) over het Lauwersmeer.
  • Oostmahorn-Noordpolderzijl-Delfzijl-Groningen-Zoutkamp-Oostmahorn. Dit rondje is met de klok mee in verband met het getij wat beter te maken dan tegen de klok in. Over de Waddenzee is het ongeveer 75 km naar Delfzijl en binnendoor ook. Vaak wordt onderweg drooggevallen of Noordpolderzijl (met haar café) aangelopen. Eenmaal in Delfzijl kunnen de schippers van de Drascombes er nog voor kiezen om via het Oost-Groningse Termunterzijl en vervolgens langs de Westerwoldse Aa en het Winmschoterdiep naar Groningen te varen. De Drascombes kunnen en mogen immers gestreken worden. De andere schepen varen over het Eemskanaal naar Groningen. In Groningen wordt de staande mast route verder vervolgd over het Reitdiep. Het Reitdiep meandert schitterend door west Groningen langs plaatsen als Garnwerd ( het dorpscafé Hamming daar zou een bezoek waard zijn) Aduarderzijl en Electra tot Zoutkamp. Vanaf Zoutkamp is het nog maar 11 km over het Lauwersmeer naar Oostmahorn.
  • Oostmahorn-Dokkumer Nieuwe Zijlen- Kollum-Gerkesklooster- Visvliet- Pieterzijl- Munnekenzijl- Lauwerszijl-Zoutkamp-Oostmahorn. De afstand is ongeveer 45km en de grootste helft dient een aantal keren gestreken gevaren te worden. Daarom leent deze route zich uitsluitend voor de Drascombes. Wellicht willen sommige schippers de rust in dit gebied zo in zich opnemen dat zij gaan roeien als zij gestreken hebben. Dat is zeker de moeite waard.